Καρκίνος ωοθηκών & συμπτώματα που συμβάλλουν στην ανίχνευσή του

804
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αυτός που εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες, το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε επιθηλιακά καρκινώματα (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοήθεις όγκοι των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων).

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ευαίσθητες ειδικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της ασθένειας είναι ανύπαρκτα ή ακαθόριστα.

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε έξι συμπτώματα που είναι χρήσιμα στον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 149 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, 255 υψηλού κινδύνου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ελέγχου και 233 που είχαν παραπεμφθεί για υπέρηχο πυέλου ή κοιλιακής χώρας.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε ομάδα διερεύνησης και ομάδα επικύρωσης.

Έξι συμπτώματα ήταν σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών:

– Ο πυελικός πόνος

– Ο κοιλιακός πόνος

– Το αυξημένο μέγεθος κοιλίας

– Το φούσκωμα

– Η δυσκολία σίτισης

– Το αίσθημα πληρότητας

Και τα έξι προαναφερόμενα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν και σε μια πλειάδα άλλων παθήσεων, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν κάποιο εξ αυτών εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές τον μήνα και είναι παρόν για περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών.

Στην ομάδα επικύρωσης, ο δείκτης συμπτωματολογίας ήταν 56,7% και 79,5% ευαίσθητος στην ανίχνευση του πρώιμου και τελικού σταδίου καρκίνου των ωοθηκών, αντίστοιχα.

Στις γυναίκες άνω και κάτω των 50 ετών, ο δείκτης ήταν 90% και 86,7% ακριβής στην αναγνώριση του καρκίνου.

Η διάγνωση διογκώσεων στις ωοθήκες γίνεται αρχικά με τη γυναικολογική εξέταση ή με υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων.

Η σίγουρη και οριστική διάγνωση όμως γίνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ