Καρκίνος του μαστού & αλκοόλ

401
Two wineglasses with red wine at candlelight
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα προστατεύει την καρδιά. Οι γιατροί λοιπόν το συνιστούσαν. Φαίνεται όμως πως ενώ κάνει καλό στην καρδιά το κρασί, ακόμα και στην ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Ερευνητές από το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), που αξιολόγησαν στοιχεία από 119 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 12 εκατομμύρια γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως διαπίστωσαν, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας (περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ) κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού σχετίζεται με αύξηση κατά 5% του κινδύνου καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά από αυτήν. Ένα μέσο ποτό περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ που να είναι εντελώς ασφαλές όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού. Αν μία γυναίκα πίνει, καλό είναι να το κάνει σποραδικά, διατηρώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ποσότητες που θα καταναλώσει.

Στη νέα έκθεση, οι επιστήμονες γράφουν επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα πως η συστηματική γυμναστική δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού. Έτσι, μειώνει κατά 17% τις πιθανότητες αναπτύξεώς του πριν την εμμηνόπαυση και κατά 10% μετά.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αν χάσουν έστω το 10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνό τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεση ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά ορισμένους από αυτούς (όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου) δεν μπορεί να τους αλλάξει μια γυναίκα.

Ωστόσο, ο δραστήριος τρόπος ζωής, το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή και ο δραστικός περιορισμός του αλκοόλ είναι βήματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν μερικά αλλά «περιορισμένα» επιστημονικά στοιχεία πως μπορεί να βοηθήσει και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων πλουσίων σε καροτενοειδή (είναι ένα είδος θρεπτικού συστατικού), όπως τα βερίκοκα, τα καρότα και το λάχανο.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ