Καλύτερη μνήμη για τις ηλικιωμένες που είχαν μεγάλη αναπαραγωγική ζωή

360
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Η ηλικία που μια γυναίκα ολοκληρώνει την τεκνοποίηση φαίνεται να επηρεάζει τη νοητική κατάστασή της στην τρίτη ηλικία, υποστηρίζουν αμερικανοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Geriatrics Society.

Οι γυναίκες λοιπόν που γεννάνε το τελευταίο παιδί τους μετά την ηλικία των 35 ετών, έχουν καλύτερη μνήμη μετά τα 60.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ροξάνα Καρίμ, μελέτησαν 830 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ για τη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την ταχύτητας σκέψης, αντίληψης, σχεδιασμού κ.α.

Τα αποτελέσματα των τεστ συσχετίσθηκαν με το πότε κάθε γυναίκα είχε αποκτήσει παιδιά και άλλους παράγοντες.

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες είχαν καλύτερη νοητική λειτουργία, όταν είχαν κάνει το τελευταίο παιδί τους μετά τα 35, όταν έκαναν το πρώτο παιδί μετά τα 24, όταν έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια για πάνω από δέκα χρόνια και όταν είχαν την πρώτη εμμηνορρυσία πριν τα 13 έτη ζωής.

«Με βάση τα ευρήματα αυτά, ασφαλώς δεν συνιστούμε στις γυναίκες να περιμένουν έως τα 35 για να γεννήσουν το τελευταίο παιδί τους, αλλά η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στην ηλικία της τελευταίας εγκυμοσύνης και στη νοητική κατάσταση αργότερα στη ζωή», εξηγεί η Δρ Καρίμ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές γυναίκες εμφανίζουν έκπτωση των γνωσιακών και μνημονικών λειτουργιών τους μετά την εμμηνόπαυση. Η νέα μελέτη όμως δείχνει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αντισταθμίσουν αυτά τα προβλήματα, σε ένα βαθμό τουλάχιστον.

Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην τελευταία εμμηνορρυσία, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η αναπαραγωγική ζωή, τόσο φαίνεται να υπάρχει θετική ορμονική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες.

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο παιδιά, έχουν καλύτερες γνωσιακές και μνημονικές ικανότητες στην τρίτη ηλικία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ