Και όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί για λίγο μετά θάνατον

483
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Και όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργεί για λίγο μετά θάνατον.

Ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων μπορεί να έχει ενδείξεις ζωής για αρκετά λεπτά μετά το θάνατο, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε έναν ασθενή παρατήρησαν εγκεφαλική δραστηριότητα επί 10 λεπτά μετά την διακοπή της καρδιακής λειτουργίας του, με την δραστηριότητα αυτή να μοιάζει πολύ με εκείνη που παρατηρείται όταν κάποιος κοιμάται βαθιά.

Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο εξέτασαν στοιχεία από τέσσερις ασθενείς οι οποίοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εν όσω ήταν ακόμα συνδεδεμένοι με τα μόνιτορ παρακολούθησης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η σύνδεση αυτή συνεχίστηκε και για αρκετή ώρα μετά το θάνατό τους, με αποτέλεσμα να έχουν οι γιατροί στα χέρια τους στοιχεία για τις ζωτικές λειτουργίες τους τόσο πριν όσο και μετά την ανακοπή.

Όπως διαπίστωσαν, σε τρεις από τους ασθενείς υπήρξε διακοπή της εγκεφαλικής λειτουργίας πριν από την ανακοπή, αλλά στον ένα ο εγκέφαλος εξακολούθησε να έχει κάποια κύματα δέλτα έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και την αρτηριακής πίεσης.

Τα εγκεφαλικά κύματα είναι αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες (α, β, δε, θ) αναλόγως με τη συχνότητά τους. Τα κύματα δέλτα έχουν συχνότητα 1-4 Hz και φυσιολογικά παρατηρούνται στο στάδιο του βαθέος ύπνου.

Η ανάλυσή τους έδειξε ακόμα ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών 30 λεπτά πριν σταματήσει η καρδιά τους και 5 λεπτά μετά την ανακοπή.

Είναι δύσκολο να βρεθεί μία εξήγηση σε επίπεδο φυσιολογίας γι’ αυτή τη δραστηριότητα, δεδομένου ότι παρατηρήθηκε έπειτα από παρατεταμένη απώλεια της κυκλοφορίας (του αίματος).

Η ανάλυση αυτή εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το πότε μπορεί κάποιος να θεωρηθεί στ’ αλήθεια νεκρός και επομένως πότε είναι ιατρικώς και ηθικώς σωστό να χρησιμοποιηθεί για δωρεά οργάνων.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ