Θρομβοφιλία: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη & την υγεία των γυναικών

1316
source Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ένας στους 15  πάσχει από θρομβοφιλία, ενώ ένας στους 7 Έλληνες έχει θρομβοφιλία.

a35eec980406fdd4fef2de7e7a81144f Τι είναι η θρομβοφιλία ;

 

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα έχει αυξημένη τάση να πήζει. Όταν το αίμα πήζει δημιουργούνται θρόμβοι οι οποίοι μπορούν να φράξουν ολικώς ή μερικώς ένα αγγείο.

Ακόμη ο θρόμβος ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο όπου μπορεί να παρουσιαστεί μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα.

Η θρομβοφιλία δεν θεωρείται νόσος. Κάποιος μπορεί να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην παρουσιάσει ποτέ θρόμβωση αλλά και το αντίθετο να έχει θρομβώσεις χωρίς να πάσχει από θρομβοφιλία.

go here Η Θρομβοφιλία είναι κληρονομική ;

Η θρομβοφιλία μπορεί να είναι

  • κληρονομική
  • ή επίκτητη.

Στην περίπτωση που είναι κληρονομική συνήθως οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονομείται από τους γονείς. Τα βασικά γονίδια στα οποία οφείλεται η θρομβοφιλία είναι ο παράγοντας V Leiden και η παραλλαγή του G20210Α της προθρομβίνης.
Η επίκτητη είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο παρεμβαίνει στο μηχανισμό πήξης του αίματος και μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις, όπως διαβήτη καρκίνο παχυσαρκία εγκυμοσύνη ακινησία, τοκετό. Ακόμη υπάρχει και το γονίδιο του Επίκτητου λύκου και τα αντισώματα της καρδιολιπίνης Β2 γλυκοπρωτεΐνης. Τα αντισώματα αυτά είναι το γνωστό ως αντίφωσφολιπίδιοκo σύνδρομο.

 

follow  Τι μπορεί να προκαλέσει η θρομβοφιλία;

Η παρουσία θρομβοφιλίας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους φλεβικής θρόμβωσης, αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιο, επιπλοκών της εγκυμοσύνης από 10 έως 100 φορές ανάλογα με τον τύπο της θρομβοφιλίας και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών, το κάπνισμα και η ακινησία.

técnicas infalíveis para as opções binarias  Τι μπορεί να προκαλέσει η θρομβοφιλία σε μία γυναίκα;

Στην εγκυμοσύνη: αποκόλληση πλακούντα, Υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, τοξιναιμία, προεκλαμψία, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, προωρότητα, λιποβαρή νεογνά.

Σε μη έγκυες: στειρότητα, υπογονιμότητα και θρομβοφλεβίτιδα.

 

source link  Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη

Η θρομβοφιλία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Συνήθως αποκόλληση πλακούντα, ενδομήτριο θάνατο, προωρότητα ,αποβολή, γέννηση λιποβαρών νεογνών και καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης εμβρύου.

Στην εγκυμοσύνη λόγω των αυξημένων οιστρογόνων και της πίεσης από τη διογκωμένη μήτρα στα αγγεία της κοιλιακής χώρας μπορεί να προκληθεί υπερβολική πήξη στο αίμα και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας θρομβώσεων και απόφραξης αιμοφόρων αγγείων του πλακούντα ή του ενδομήτριο κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή και ενδομήτριο θάνατο.
Ένα είδος γενετικής θρομβοφιλίας μόνο, αυτή η οποία προκαλείται λόγω μετάλλαξης του παράγοντα V Leiden έχει συνδεθεί με προβλήματα στο έμβρυο αλλά και το νεογνό.

Η θρομβοφιλία δεν είναι απαγορευτική για την εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνει έλεγχος για θρομβοφιλία και αν διαγνωσθεί ο αιματολόγος που θα παρακολουθεί συνδυαστικά με το γυναικολόγο την έγκυο να της χορηγήσει την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή.

 

see Πώς γίνεται η διάγνωση της Θρομβοφιλίας click ;

Για τη διάγνωση της θρομβοφιλίας απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις.
Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές καθορίζονται από το γιατρό σύμφωνα με το προσωπικό ιστορικό της γυναίκας, το κληρονομικό της ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και άλλες νόσοι.

Βασικές εξετάσεις είναι: ο παράγοντας V Leiden, η ομοκυστεΐνη, προθρομβίνη, ο έλεγχος για αυτοάνοσα, η γενική αίματος, χρόνοι πήξης, ο έλεγχος Πρωτεϊνών C, S, έλεγχος καρδιολιπίνων, ο έλεγχος αντιπηκτικού λύκου , MTHFR.

forex öppettider arlanda  

see url Θρομβοφιλία και υπογονιμότητα

Συχνά η θρομβοφιλία είναι η αιτία για καθ`εξιν αποβολές  και υπογονιμότητα.
Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος από αυτοάνοσα αλλά και μεταλλάξεις γονιδίων επιφέρουν αυξημένη πιθανότητα θρομβώσεων στα αγγεία του ενδομητρίου στην περιοχή της εμφύτευσης του ζυγωτού.
Η δημιουργία θρόμβων  διακόπτει την αιματική ροή στα αγγεία της μήτρας και κατ’ επέκταση παρεμβαίνει στην αιμάτωση του εμβρύου με αποτέλεσμα αποβολές και ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.

Γενικότερα, σε περιπτώσεις αποβολής καλό θα ήταν να γίνεται έλεγχος θρομβοφιλίας, καθώς είναι συχνό αίτιο αποβολών.

Οι γυναίκες που χρειάζεται όμως απαραιτήτως να κάνουν τον έλεγχο είναι οι γυναίκες υψηλού κινδύνου και είναι η εξής:

  • Γυναίκες με προηγούμενη φυσιολογική εγκυμοσύνη και αποβολή στη δεύτερη.
  • Γυναίκες άνω των 35 ετών με δυο αποβολές ή  δύο αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.
  • Γυναίκες κάτω 35 ετών με τρεις αποβολές ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.
  • Ζευγάρια τα οποία είναι υπογόνιμα  για τρία χρόνια.
  • Γυναίκες οι οποίες έχουν προβλήματα του ανοσοποιητικού με αυτοάνοσα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκος.

 

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

follow Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

kann ich in mazedonien mit bdswiss handeln Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ