Θρομβοφιλία: Πώς επηρεάζει την υγεία των γυναικών;

1601
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ένας στους 15  πάσχει από θρομβοφιλία, ενώ ένας στους 7 Έλληνες έχει θρομβοφιλία.

Τι είναι η θρομβοφιλία ;

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα έχει αυξημένη τάση να πήζει. Όταν το αίμα πήζει δημιουργούνται θρόμβοι οι οποίοι μπορούν να φράξουν ολικώς ή μερικώς ένα αγγείο.

Ακόμη ο θρόμβος ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο όπου μπορεί να παρουσιαστεί μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα.

Η θρομβοφιλία δεν θεωρείται νόσος. Κάποιος μπορεί να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην παρουσιάσει ποτέ θρόμβωση αλλά και το αντίθετο να έχει θρομβώσεις χωρίς να πάσχει από θρομβοφιλία.

 

 Τι μπορεί να προκαλέσει η θρομβοφιλία;

 Η παρουσία θρομβοφιλίας πολλαπλασιάζει τους κινδύνους φλεβικής θρόμβωσης, αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιο, επιπλοκών της εγκυμοσύνης από 10 έως 100 φορές ανάλογα με τον τύπο της θρομβοφιλίας και τους επιβαρυντικούς παράγοντες που είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών, το κάπνισμα και η ακινησία.

 

 Τι μπορεί να προκαλέσει η θρομβοφιλία σε μία γυναίκα;

 Στην εγκυμοσύνη: αποκόλληση πλακούντα, Υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, τοξιναιμία, προεκλαμψία, διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, προωρότητα, λιποβαρή νεογνά.

Σε μη έγκυες: στειρότητα, υπογονιμότητα και θρομβοφλεβίτιδα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Για τη διάγνωση της θρομβοφιλίας απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις.
Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές καθορίζονται από το γιατρό σύμφωνα με το προσωπικό ιστορικό της γυναίκας, το κληρονομικό της ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και άλλες νόσοι.

Βασικές εξετάσεις είναι: ο παράγοντας V Leiden, η ομοκυστεΐνη, προθρομβίνη, ο έλεγχος για αυτοάνοσα, η γενική αίματος, χρόνοι πήξης, ο έλεγχος Πρωτεϊνών C, S, έλεγχος καρδιολιπίνων, ο έλεγχος αντιπηκτικού λύκου , MTHFR.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ