Θρομβοφιλία και Εγκυμοσύνη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

829
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Η Θρομβοφιλία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα έχει αυξημένη τάση να πήζει.
Όταν το αίμα πήζει δημιουργούνται θρόμβοι οι οποίοι μπορούν να φράξουν ολικώς ή μερικώς ένα αγγείο.

Ακόμη ο θρόμβος ανάλογα με το μέγεθος και το σημείο όπου μπορεί να παρουσιαστεί μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα.

Η θρομβοφιλία δεν θεωρείται νόσος. Κάποιος μπορεί να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην παρουσιάσει ποτέ θρόμβωση αλλά και το αντίθετο να έχει θρομβώσεις χωρίς να πάσχει από θρομβοφιλία.

 

Θρομβοφιλία πως επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

 Η θρομβοφιλία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Συνήθως αποκόλληση πλακούντα, ενδομήτριο θάνατο, προωρότητα ,αποβολή, γέννηση λιποβαρών νεογνών και καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης εμβρύου.

Στην εγκυμοσύνη λόγω των αυξημένων οιστρογόνων και της πίεσης από τη διογκωμένη μήτρα στα αγγεία της κοιλιακής χώρας μπορεί να προκληθεί υπερβολική πήξη στο αίμα και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας θρομβώσεων και απόφραξης αιμοφόρων αγγείων του πλακούντα ή του ενδομήτριο κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή και ενδομήτριο θάνατο.
Ένα είδος γενετικής θρομβοφιλίας μόνο, αυτή η οποία προκαλείται λόγω μετάλλαξης του παράγοντα V Leiden έχει συνδεθεί με προβλήματα στο έμβρυο αλλά και το νεογνό.

Η θρομβοφιλία δεν είναι απαγορευτική για την εγκυμοσύνη θα πρέπει να γίνει έλεγχος για θρομβοφιλία και αν διαγνωσθεί ο αιματολόγος που θα παρακολουθεί συνδυαστικά με το γυναικολόγο την έγκυο να της χορηγήσει την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 Για τη διάγνωση της θρομβοφιλίας απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις.
Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές καθορίζονται από το γιατρό σύμφωνα με το προσωπικό ιστορικό της γυναίκας, το κληρονομικό της ιστορικό και επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και άλλες νόσοι.

Βασικές εξετάσεις είναι: ο παράγοντας V Leiden, η ομοκυστεΐνη, προθρομβίνη, ο έλεγχος για αυτοάνοσα, η γενική αίματος, χρόνοι πήξης, ο έλεγχος Πρωτεϊνών C, S, έλεγχος καρδιολιπίνων, ο έλεγχος αντιπηκτικού λύκου , MTHFR.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ