Λεπτίνη: Η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος και ο ρόλος της στη ρύθμιση της αναπαραγωγικής λειτουργίας, την έμμηνο ρύση, την γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη

7479
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Η Λεπτίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το βάρος του σώματος μας καιδιαχειρίζεται τις καύσεις του λίπους, δηλαδή αν οιποσότητες λίπους θα αποθηκευθούν ή θα χρησιμοποιηθούν άμεσα γιατην παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας και τησεξουαλική μας συμπεριφορά.Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύαμε, δεν είναι ο εγκέφαλος που ρυθμίζει τις δύοαυτές λειτουργίες αλλά η συγκεκριμένη ορμόνη που του δίνει την αντίστοιχη εντολή.

Στα άτομα που έχουν κανονικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 18-25) οι τιμές της λεπτίνης κυμαίνονται μεταξύ 4-9 ngr/ml. Θα αναμέναμε η τιμή της λεπτίνης να είναι μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αντίθετα όμως οι τιμές τις λεπτίνης σε αυτά τα άτομα είναι αυξημένες.

Το μήνυμα που στέλνει η λεπτίνη στο εγκέφαλο είναι ότι οι αποθήκες του λίπους είναι γεμάτες, έχουμε αποθέματα ενέργειας και δεν χρειαζόμαστε άλλη τροφή, ενώ παράλληλα αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και προωθεί τις αναπαραγωγικές διαδικασίες.

Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε πέρα από αυτό το σημείο αυξάνεται μεν η παραγωγή λεπτίνης ο εγκέφαλος όμως παύει σιγά-σιγά να ανταποκρίνεται σε αυτό ερέθισμα. Το αίσθημα του κορεσμού χάνεται και το βάρος μας αρχίζει να αυξάνεται χωρίς τίποτα πια να μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Αναπτύχθηκε αντίσταση στη λεπτίνη. Ο εγκέφαλος δεν ακούει πια τις εντολές της λεπτίνης. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο που υπάρχει μια έντονη οσμή, μετά από λίγο παύει να μας ενοχλεί.

Σήμερα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα της λεπτίνης στο αίμα μας.

Η λεπτίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της αναπαραγωγικής λειτουργίας, δρώντας ενδοκρινικά και παρακρινικά σε πολλά επίπεδα, με διεγερτικές δράσεις στον υποθάλαμο και στην υπόφυση και ανασταλτικές δράσεις στις γονάδες.

H λεπτίνη έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη λειτουργία του ενδομητρίου, του πλακούντα και του μαζικού αδένα, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Έχει καταδειχθεί επίσης, ότι ο υποδοχέας της λεπτίνης και ειδικότερα η μακρά ισομορφή του εκφράζεται στο ενδομήτριο, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στην εμφύτευση της βλαστοκύστης.

Η λεπτίνη, ως περιφερικός δείκτης επάρκειας της θρέψης και της ενεργειακής ισορροπίας, σε συντονισμό με τις γοναδοτροπίνες και τον άξονα της αυξητικής ορμόνης, μπορεί να συμμετέχει στη σύνθετη διαδικασία της εφηβείας.

Καταστάσεις με χαμηλά επίπεδα θρέψης, (διατροφικές διαταραχές, αμηνόρροια της άσκησης, λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια) έχουν χαμηλότερα σε σχέση με τα φυσιολογικά, επίπεδα λεπτίνης, ενώ καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από υπερβολικά ενεργειακά αποθέματα, όπως η παχυσαρκία και διάφορες μεταβολικές διαταραχές όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, συχνά αυξάνουν τα επίπεδα λεπτίνης στον ορό ή στο ωοθυλακικό υγρό. Συμπερασματικά, η ανεπάρκεια ή η αντίσταση στη λεπτίνη μπορεί να ευθύνονται για διαταραχές της αναπαραγωγής.

Εξατομικευμένη Διερεύνηση, Διάγνωση και Θεραπεία

Στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες εξατομικευμένης Διερεύνησης, Διάγνωσης και Θεραπείας στην Μαιετική – Γυναικολογία και Υπογονιμότητα σύμφωνα με σύγχρονα πρωτόκολλα εφαρμοσμένης Βιοχημείας και Ενδοκρινολογίας με δυνατότητα μελέτης του μεταβολικού προφίλ ασθενούς, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες Κλινικές Εφαρμοσμένης Μεταβολομικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μιλάνο, Ζυρίχη).

Διαβάστε Περισσότερα: Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας : Φιλοσοφία και Υπηρεσίες

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ