Γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες: Τι αλλάζει, με την πάροδο της ηλικίας; Γίνεται η υπογονιμότητα πιο συχνή;

3255
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Καθώς το προσδόκιμο της ζωής έχει αυξηθεί, τις τελευταίες δεκαετίες, φυσιολογικά μετατίθεται και η ηλικία της μητρότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν αποκτήσει πια την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να διαθέτουν τον εαυτό τους όπως επιθυμούν. Μορφώνονται και εργάζονται. Έτσι, ως σύζυγος και μητέρα, η σύγχρονη γυναίκα είναι περισσότερο υπεύθυνη, σοβαρή και συντροφική. Ταυτόχρονα, όμως, πιο κουρασμένη από την πολυδιάσπαση που της επιβάλλουν οι ρόλοι της. Οι παραπάνω αλλαγές, σίγουρα επηρεάζουν τις επιλογές των ζευγαριών όσον αφορά τον προγραμματισμό της οικογένειας, γεγονός που επηρεάζει αντίστοιχα και την γονιμότητα στην σύγχρονη εποχή.
Η γονιμότητα υποχωρεί με την ηλικία, κυρίως της γυναίκας. Οι άνδρες μπορούν να είναι γόνιμοι στα 90 τους χρόνια, αν και με την πάροδο της ηλικίας του πατέρα υπάρχει και αύξηση στην συχνότητα νέων μεταλλάξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κληρονομικές παθήσεις, αλλά και ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τείνουν να μειώνονται.
Σχετικά με την γονιμότητα στις γυναίκες:

Γυναίκες που έχουν γεννήσει και σταμάτησαν την αντισύλληψη εμφανίζουν σημαντική πτώση της γονιμότητας μετά την ηλικία των 37 ετών, ενώ οι άτοκες από την ηλικία των 28 ετών και έπειτα.

Το κάπνισμα επιταχύνει την έλευση της εμμηνόπαυσης μέχρι και κατά 2 χρόνια.

Μεγαλύτερο ρόλο για την μείωση της γονιμότητας με την αύξηση της ηλικίας παίζει η ελάττωση της ποιότητας των ωαρίων (η οποία συνοδεύεται και από αύξηση της συχνότητας χρωμοσωμικών ανωμαλιών) και όχι τόσο η δεκτικότητα του ενδομητρίου.

Συνεπώς, η γονιμότητα της γυναίκας ελαττώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 37 ετών.

Πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτή η ελάττωση αρχίζει πολύ νωρίτερα και οι γυναίκες μεταξύ 19 και 26 ετών παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα μιας αυτόματης κύησης σε σχέση με γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών.
Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα αποτυχίας της εμφύτευσης και της πρόωρης αποβολής και είναι ως εκ τούτου υπεύθυνες για περιπτώσεις χαμηλής συχνότητας της ανθρώπινης γονιμότητας τόσο σε αυτόματες, όσο και σε υποβοηθούμενες συλλήψεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στη χώρα μας, ήδη από την δεκαετία του ’90 παρουσιάστηκε μείωση των γεννήσεων (όπως φαίνεται από το δείκτη γονιμότητας) της τάξης του 30% στις ηλικίες 15 – 29 ετών και μια αρκετά μεγάλη αύξηση, της τάξης του 50%, στις ηλικίες 30 – 40 ετών. Ιδιαίτερα στην ηλικία 40 – 44 ετών υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 62,7%.

Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη αναλογία γυναικών που στην ηλικία των 35 ετών δεν έχουν παιδί. Η τάση αυτή, άρχισε να παρουσιάζεται ήδη από την δεκαετία του 90. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1948, το 13% δεν είχαν παιδί στην ηλικία των 35 ετών. Αυτή η αναλογία είχε σχεδόν διπλασιαστεί στις γυναίκες που γεννήθηκαν 10 χρόνια αργότερα. Οι Ελληνίδες σήμερα γενούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 31,2 ετών κατά μέσο όρο.
Επίσης, η υπογονιμότητα ως πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ιατροί, εμφανίζει αύξηση και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

Κατά πρώτον, όπως αναφέραμε και παραπάνω, παρατηρείται σημαντική αλλαγή της νοοτροπίας των ζευγαριών όσον αφορά τον προγραμματισμό της οικογένειας, κάτι που φαίνεται να είναι ένα δημογραφικό χαρακτηριστικό των χωρών του πρώτου κόσμου. Έτσι πολλές γυναίκες γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών.
Επίσης, παρουσιάζεται πτώση της ανδρικής γονιμότητας και γι αυτό φαίνεται να είναι υπεύθυνη η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τέλος οι προσδοκίες του κόσμου σχετικά με την θεραπεία της υπογονιμότητας αυξάνονται σταθερά, με αποτέλεσμα για κάποια ζευγάρια, να φαντάζει σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να μην κατορθώσουν να αποκτήσουν παιδί.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ