Αργοπορημένη Μητρότητα

745
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Η αργοπορημένη μητρότητα ως απόδειξη των αλλαγών στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, με βάση έρευνα του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών (Χάρις Συμεωνίδου, δημοσιεύτηκε στο «Πολιτικές για την οικογένεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκδ. Αντ. Σάκκουλα), στη δεκαετία του ’90 έχουμε μείωση των γεννήσεων (όπως φαίνεται από το δείκτη γονιμότητας) της τάξης του 30% στις ηλικίες 15 – 29 ετών και μια αρκετά μεγάλη αύξηση, της τάξης του 50%, στις ηλικίες 30 – 40 ετών. Ιδιαίτερα στην ηλικία 40 – 44 ετών υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 62,7%.

«Οι λόγοι είναι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί», σχολιάζει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας ομαδικής ανάλυσης και οικογενειακής θεραπείας. «Καθώς το προσδόκιμο της ζωής έχει αυξηθεί, φυσιολογικά μετατίθεται και η ηλικία της μητρότητας. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν αποκτήσει πια την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να διαθέτουν τον εαυτό τους όπως επιθυμούν. Μορφώνονται και εργάζονται. Έτσι, ως σύζυγος και μητέρα, η σύγχρονη γυναίκα είναι περισσότερο υπεύθυνη, σοβαρή και συντροφική. Ταυτόχρονα, όμως, πιο κουρασμένη από την πολυδιάσπαση που της επιβάλλουν οι ρόλοι της».

Από τη μια πλευρά, τα – πάντοτε αυστηρά – στατιστικά στοιχεία λένε ότι στα 35 η γονιμότητα περιορίζεται κατά 50%, σε σχέση με τα 25, ενώ στα 40 κατά επιπλέον 50%, σε σχέση με την ηλικία των 35. Από την άλλη πλευρά, οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν ότι φροντίζουν πλέον περισσότερες «αργοπορημένες» (35 ετών και άνω) μέλλουσες μαμάδες, από ό,τι νεαρές (μικρότερες των 25 ετών) και πως τις βρίσκουν περισσότερο απαιτητικές με το γιατρό τους, πιο ενημερωμένες, πιο στρεσαρισμένες ίσως, αλλά, υγιέστατες και προσεκτικές. Όπως λένε, είναι βέβαιο ότι χάρη στην πρόοδο στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου, με στενή παρακολούθηση, αυτή η «πολύτιμη» εγκυμοσύνη εξελίσσεται θαυμάσια για τη μητέρα και το μωρό.

Ίσως πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι τρομακτικό ακούγαμε για την απώλεια της γονιμότητας κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, όχι μόνον μπορούν να συλλάβουν φυσιολογικά, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν το οικογενειακό τους όνειρο σε καλύτερο περιβάλλον: πιο ώριμος και συντροφικός γάμος, επιτυχημένη καριέρα και μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Εκτός αυτού, οι γυναίκες που γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία, ζουν περισσότερο! Μήπως αυτό είναι η νέα μητρότητα; Ένα σύγχρονο ελιξίριο νεότητας και ευημερίας; Νέες μαμάδες άνω των 35 ετών αποτελούν πλέον πλειοψηφία! Προφανώς, αυτό είναι η νέα μητρότητα, μια ανερχόμενη δύναμη!

Για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να έχουν μια επαγγελματική ζωή. Επίσης, στην πλειονότητα τους σπουδάζουν και μάλιστα σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες κοινωνικές υποδομές για την υποστήριξη της μητρότητας και της οικογένειας, αλλά και τη μειωμένη πολλές φορές συμμετοχή των ανδρών στην ανατροφή των παιδιών, έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση προς τα πάνω του ορίου ηλικίας στην απόκτηση του πρώτου παιδιού. Ωστόσο, κακώς θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί ένδειξη της κρίσης την οποία περνά η οικογένεια. Η οικογένεια αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό, ο οποίος εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Αυτή ακριβώς η προσαρμοστικότητα που τη χαρακτηρίζει, αποδεικνύει και τη δύναμη της.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ