Αίτια του συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

1715
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με αυτά. Αρχικά θεωρούσαμε ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλείται λόγο κάποιας ανισορροπίας ορμονών όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Πλέον γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη (κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμόυ δεν ανταποκρίνονται στην φυσική επίδραση της ινσουλίνης).  Συνεπώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεωρείται πλέον πρόδρομος του μεταβολικού συνδρόμου και του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να αντιμετωπίζεται σωστά.

Ουσιαστικά 50 με 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν μετρήσιμη αντίσταση στην ινσουλίνη πολύ μεγαλύτερη από τις τιμές που θα περιμέναμε λόγο του βάρους τους ή του βαθμού παχυσαρκίας που έχουν. (Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρά τα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής της ινσουλίνης υπάρχει ελαττωμένη βιολογική δράση της στο μεταβολισμό του σακχάρου. Σε όλες τις περιπτώσεις τις οποίες η λειτουργία του παγκρέατος είναι φυσιολογική, η αντίσταση του μεταβολισμού των υδατανθράκων στην ινσουλίνη, θα καταλήξει σε αντισταθμιστική υπερινσουλιναιμία). Η ινσουλίνη και η InsulineLike Growth Factors (IGFs) έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ωοθηκική λειτουργία, όπως και οι γοναδοτροπίνες LH και  FSH οι οποίες κλασσικά θεωρούνται οι μείζονες πρωτεϊνικοί ρυθμιστές της ωοθηλακιογένεσης και στεροειδογένεσης. Η ινσουλίνη ανήκει σε μία ομάδα αυξητικών παραγόντων με παρόμοια βιοχημικά χαρακτηριστικά. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την ινσουλίνη, τον Insulin-Like Growth Factor I (IGF-I) (somatomedin C), τον Insulin-Like Growth II (IGF-II) (somatomedin A), τον nerve growth factor και τη relaxin (1a). Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία και είναι παρούσα μια σχετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της ινσουλίνης του ορού και των ανδρογώνων (τεστοστερόνης και ανδροστενδιόνης) σε αυτές τις γυναίκες.

Η ινσουλίνη διεγείρει την έκκριση τεστοστερόνης από τις ωοθήκες και αναστέλλει την παραγωγή της  φυλοσυνδετικής ορμόνης από το ήπαρ κάτι το οποίο προκαλεί αύξηση της τεστοστερόνης γεγονός που προκαλεί ακμή, δασυστριχισμό, ή σπανίως εμφανιζόμενη ανδρογενή αλωπεκία σε πολλές γυναίκες (παρουσία τελικών τριχών σε ανδρικό μοτίβο σε γυναίκες).

Η υπερινσουλινεμία/ινσουλινοαντοχή δεν περιλαμβάνονται στα διαγνωστικά κριτήρια παρόλο που φαίνεται να κατέχουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια του συνδρόμου. Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ανδρογόνων ενισχύονταν την ωοθηκική στεροειδογένεση άμεσα. Η ινσουλίνη μπορεί να διεγείρει επιπλέον και την έκκριση των επινεφριδιακών ανδρογόνων.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά έχει διαπιστωθεί και σε μη παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν βλάβες στις βιοχημικές οδούς μεταβίβασης του σήματος της ινσουλίνης τόσο στο μυϊκό όσο και στο λιπώδη ιστό. Έτσι οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη παχυσαρκίας, φαίνεται να έχουν μια επιπλέον εγγενή μετα-δεσμευτική βλάβη στη δράση της ινσουλίνης και ανωμαλία στη μετάδοση του σήματός της. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά σχετίζεται με τις ανωμαλίες του μεταβολικού συνδρόμου. Συνεπώς το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή του μεταβολικού συνδρόμου σχετιζόμενη με το φύλλο και για τον λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «Σύνδρομο ΧΧ». Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι 75% περίπου των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.

Παρά το γεγονός ότι η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός προδιαθετικός παράγοντας για την ανάπτυξη του συνδρόμου πολύκυστικών ωοθηκών η πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου μειώνεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τον υγιή τρόπο ζωής όπως δίαιτα και ελάττωση του στρες. Με άλλες λέξεις τα γονίδιά μας δεν προδικάζουν την κατάσταση της υγείας μας αν και γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να προσέχουν περισσότερο να μην αναπτύξουν  αντίσταση στην ινσουλίνη ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε οικογένειες που έχουν στενούς συγγενείς που είναι υπέρβαροι, διαβητικοί, ή παρουσιάζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ