Έκτοπη Κύηση – Εξωμήτριος Κύηση

4278
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Έκτοπη χαρακτηρίζεται κάποια κύηση όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε άλλη θέση και όχι στο ενδομήτριο της μήτρας. Μεγαλύτερα ποσοστά (περισσότερες από 95%) των εξωμητρίων κυήσεων είναι σαλπιγγικές κυήσεις. Τα ποσοστά έκτοπων κυήσεων έχουν αυξηθεί την τελευταία εικοσαετία από περίπου 5/1000 σε περίπου 20/1000. Αυτό οφείλεται στα μεγαλύτερα ποσοστά φλεγμονών των σαλπίγγων, σε αύξηση των ποσοστών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διέγερσης των ωοθηκών και στείρωσης με απολίνωση σαλπίγγων. Οι έκτοπες κυήσεις είναι παράγοντας κινδύνου τόσο για τις μητέρες όσο και για τα έμβρυα. Αποτελούν το νούμερο ένα αίτιο μητρικού θανάτου για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το 9% όλων των περιπτώσεων θανάτου της μητέρας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η βελτίωση των τεστ ανίχνευσης της β-χοριακής γοναδοτροπίνης που πλέον έχουν μεγάλη ευαισθησία αλλά και η ολοένα αυξανόμενη χρήση υπερήχων και τεχνικών λαπαροσκόπησης μας επιτρέπουν πλέον να διαγνώσουμε νωρίτερα μια εξωμήτριο κύηση κάτι το οποίο συντέλεσε στη μείωση των κινδύνων της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Α. Φλεγμονές των σαλπίγγων. Οι εξωμήτριες κυήσεις είναι 5-10 φορές πιο συχνές σε γυναίκες με σαλπιγγίτιδα. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες με εξωμήτριες κύησης έχουν ιστορικό σαλπιγγίτιδας και οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν ανωμαλίες και στην άλλη σάλπιγγα. Άλλοι σαλπιγγικοί παράγοντες που παρεμποδίζουν την διέλευση του γονιμοποιημένου ωαρίου συμπεριλαμβάνουν συμφύσεις που αλλάζουν την ανατομία των σαλπίγγων και ιδιαίτερα του σαλπιγγικού αυλού, συγγενείς ανωμαλίες των σαλπίγγων και χειρουργεία στις σάλπιγγες. Οι συμφύσεις που αναφέραμε παραπάνω μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις, να έχουν αναπτυχθεί μετά από κοιλιακά χειρουργεία ή λόγω ενδομητρίωσης.

Β. Ανωμαλίες του γονιμοποιημένου ωαρίου (ζυγωτό). Έκτοπες κυήσεις συσχετίζονται με πλήθος ανωμαλιών του ζυγωτού που μπορεί να είναι χρωμοσωμικές ανωμαλίες , ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, ή δυσμορφίες του εμβρύου. Θεωρητικά αυτά τα ανώμαλα προέμβρυα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για έκτοπη εμφύτευση.

Γ. Ωοθηκικοί παράγοντες συμπεριλαμβάνουν την γονιμοποίηση ενός ωαρίου το οποίο δεν έχει εξέλθει από την ωοθήκη , την διέλευση ενός ωαρίου από την αμφετερόπλευρη σάλπιγγα με αποτέλεσμα την καθυστερημένη εμφύτευση και περιπτώσεις μεταμεσοκυκλικής ωοθυλακιορρηξίας.

Δ. Εξωγενείς ορμόνες. Μη ενδεδειγμένη ορμονική διέγερση ωοθηκών και υπερβολική χορήγηση εξωγενών ορμονών, ίσως διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε σχέση με τις εξωμήτριες κυήσεις. 4-6 % των κυήσεων που αφορούν γυναίκες που λαμβάνουν μονοφασικά αντισυλληπτικά τα οποία περιέχουν μόνο προγεστερονοειδή είναι έκτοπες κυήσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση της προγεστερόνης η οποία χαλαρώνει του λείους μύες και ως αποτέλεσμα προκύπτουν δυσκολίες στην διέλευση του ωαρίου. Ασθενείς που έχουν ακολουθήσει ορισμένα πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν κάποιους αντίστοιχους κινδύνους.

Ε . Άλλοι παράγοντες. Γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπείραμα ( σπιράλ) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εξωμήτριους κυήσεις σε περίπτωση που μείνουν έγκυες. Φυσικά αν οι παραπάνω γυναίκες δεν χρησιμοποιούσαν καμιά μέθοδο αντισύλληψης, ο κίνδυνος εξωμητρίου κύησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος . Πιθανός το ενδομήτριο σπείραμα να μην εμποδίζει της εξωμήτριες κυήσεις ενώ η χρήση σπιράλ αυξάνει τις πιθανότητες σαλπιγγίτιδας. Άλλοι παράγοντες συσχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά εξωμητρίου κυήσεως, είναι το κάπνισμα και η μεγάλη ηλικία της γυναίκας. Τέλος πολλαπλές εκτρώσεις αποτελούν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εξωμητρίου κύησης λόγω αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων μετά από μία έκτρωση.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ